Silkki- eli tekokasvit tuovat kotiin vihreyttä ja piristystä ilman jatkuvaa huolenpitoa, mutta niiden kauneus säilyy parhaiten oikeanlaisella hoidolla. Seuraavassa kerromme, miten voit pitää silkkikasvisi kauniina ja elinvoimaisina.
Valitse oikea sijoituspaikka
Ensimmäinen askel silkkikasvien hoidossa on oikean sijoituspaikan valinta. Vaikka silkkikasvit eivät tarvitse valoa kasvaakseen, on tärkeää sijoittaa ne paikkaan, jossa ne näyttävät parhaimmilta. Silkkikasvimme ovat UV-suojattuja, joten ne säilyvät haalistumatta myös suorassa auringonvalossa.
Pölynpoisto ja puhtaanapito
Silkkikasvit keräävät helposti pölyä, mikä voi tehdä niistä samean näköisiä ja heikentää niiden ilmeen raikkautta. Pidä silkkikasvisi puhtaina pyyhkimällä niitä säännöllisesti pehmeällä, kostealla liinalla. Voit myös käyttää imuria tai suihkutella silkkikasveja suihkussa.
Silkkikasvin ylläpito
Yksi silkkikasvien parhaista ominaisuuksista on se, että niihin ei tarvitse kiinnittää jatkuvaa huomiota kastelun tai valonmäärän suhteen. Ne eivät myöskään kärsi vedosta tai helteestä. Ne sopivat kaikenlaisiin tiloihin ja paikkoihin vaatimatta mitään erityistä hoitoa tai huolenpitoa, päinvastoin kuin aidot kasvit.
Elvytä silkkikasvisi tarvittaessa
Vaikka silkkikasvit ovatkin kestäviä ja periaatteessa ikuisia, ne voivat ajan mittaan menettää hieman ”elinvoimaansa”. Voit elvyttää silkkikasvin tarvittaessa puhdistamalla kasvin pölystä. Voit myös harkita kasvin vaihtamista uuteen, jos se näyttää jo kuluneelta. Myös ruukun vaihto eri väriseen tai muotoiseen saa silkkikasvin näyttämään uudelta.
Näiden hoito-ohjeiden avulla voit pitää silkkikasvisi kauniina ja elinvoimaisina vuodesta toiseen. Muista, että silkkikasvit ovat huoltovapaita, mutta hieman pölyjen pyyhintää ne kuitenkin kaipaavat säilyäkseen parhaassa kunnossa.
Silkkikasvin asennus istutusruukkuun
1. Saat sisäruukun irti nostamalla reunoilla olevista kahvoista. Jos ruukku sisältää altakastelujärjestelmän, voit halutessasi asentaa sen pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan tai säästää osat tulevaisuutta varten.
2. Aseta kasvi sisäruukun pohjalle. Kasvin korkeutta ruukussa voit säädellä lisäämällä pohjalle tarvittaessa kevytsoraa tai styroksia.
3. Täytä sisäruukku kevytsoralla niin, että pintaan jää vielä 4–6 cm tilaa. Huom! Asennuksen voi tehdä myös uretaanilla tai betonilla. Täytä ruukku lopuksi haluamallasi koristesoralla/koristekivellä/koristekatteella.
4. Nosta valmis istutus ulkoruukkuun nostamalla sisäruukkua kahvoista.
Silkkikasvin taivuttelu
Aloita kasvin avaaminen alimmista oksista. Taivuttele oksia ja lehtiä varovasti ottaen tukea rungosta ja kasvin ympäri pyörien.
Jatka oksien ja lehtien taivuttelua kasvin ympäri koko pituudeltaan aina latvaan asti. Viimeistele pyyhkimällä lehdistä ja istutusruukun ulkopinnasta asennuspöly.
Silkkikasvin puhdistus
Silkkikasvit voidaan puhdistaa vedellä. Pesuaineena voi käyttää mäntysuopaa. Pyyhi lehdet yksitellen kostealla talousliinalla käyden läpi koko lehvästön huolellisesti latvasta tyveen. Voit tarvittaessa pyyhkiä liinalla myös rungon.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka usein silkkikasveja tulisi kastella?
Silkkikasveja ei tarvitse kastella, mutta voit sumuttaa niitä silloin tällöin pitääksesi lehdet puhtaina.
Voiko silkkikasveja laittaa ulos?
Silkkikasveja voi sijoittaa myös ulos. Silkkikasvit kestävät erilaisia sääolosuhteita, mutta pakkanen saa muovin jäätymään ja jäätyneet muovioksat saattavat katkeilla kosketellessa. Joten talveksi silkkikasvit kannattaa nostaa katoksen alle tai kylmään varastoon, jolloin kasvien säilyvyys pitenee ja niistä on iloa useampana vuonna. Säilytettäessä silkkikasveja ulkona säiden armoilla kasvien elinikä on noin viisi vuotta.
Miten voin poistaa pölyn silkkikasveista?
Voit pyyhkiä silkkikasvit pehmeällä, kostealla liinalla tai käyttää imuria pölyn poistamiseksi. Silkkikasveja voi myös suihkuttaa suihkussa.